Rozhovor s panem Kubou

O školní jídelně  

Rozhovor s panem Kubou, vedoucím školní jídelny 

 

Více něž půl roku funguje na naší škole nová školní jídelna, která přinesla významnou změnu v jídelníčcích našich žáků a učitelů. Na otázky týkající se naší nové školní jídelny a stravování jsme se zeptali vedoucího školní jídelny pana Miloše Kuby.  

 

Jaký máte vztah k Mnichovicím?  

„K Mnichovicím mám vztah už od útlého věku. Chodil jsem zde do školy od první třídy, až do osmého ročníku. “   

 

Jaké bylo Vaše poslední působiště předtím, než jste nastoupil do naší školní jídelny? 

„Mé poslední působiště bylo v hotelové společnosti Sivek Hotels, která vlastní mnoho špičkových hotelů, převážně v Praze.  

 

V jakých dalších hotelech nebo restauracích jste pracoval? 

„Působil jsem v řadě hotelů. Převážně v Praze. Prošel jsem praxí ve špičkových hotelech, např: Hotel Kampa, Hotel Jalta, hotel Ambassador Zlatá Husa atd.  

 

Jaký byl důvod začít pracovat v naší školní jídelně? Co Vás přesvědčilo? 

„Jeden ze zásadních důvodů vařit pro školní jídelnu bylo zlepšení kvality a stravování ve školních jídelnách. Nelíbí se mi, jak se na většině škol stravuje. To mě přesvědčilo.  

 

V čem je zásadní rozdíl? 

Jídla vařím víceméně stejná. Velký rozdíl je hlavně v personálu. Pracuji s širokou věkovou vrstvou. Naše jídelna je jednou z mála, které zaměstnávají učně, kteří jsou na praxi. “ 

 

Kolik jídel denně připravíte? 

„Denně připravíme přibližně 960 porcí jídla.  

 

Která jídla jsou u dětí převážně oblíbená? 

„Oblíbená jsou klasická jídla. Často to bývá svíčková na smetaně, dukátové buchtičky, špagety a další jídla.  

 

Dozvěděli jsme se, která jídla jsou oblíbená. Mohl byste říct, která jídla jsou neoblíbená? 

„Jedná se o jídla, kde se vyskytuje zelenina, ryby a houby nejsou obzvlášť oblíbené.  

 

Zůstávají Vám nějaké zbytky? Pokud ano, kam je dodáváte? 

„Zbytky jsou minimální. Zůstane nám jenom jeden kyblík zbytků.  

 

Jak se tvoří denní plán? 

„Předtím, než jdu do práce probíhá fasování surovin. Druhý krok je normování, požadovaná hmotnost dané suroviny. Poté se začíná vařit.  

 

Kdy začíná Váš pracovní den? 

„Můj pracovní den začíná ráno v 5:30. 

 

Kde nakupujete suroviny? 

„Suroviny nakupujeme od lokálních podnikatelů.  

 

Je možné objednat si jídlo i pro externí strávníky? 

„Ano, objednávací systém je stejný jako pro žáky a učitele. 

 

Kolik kuchařů se podílí na vaření? 

„Na vaření se podílí pět kuchařů. 

 

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám hodně úspěchu ve Vaší práci.  

 

  

 

 Rozhovor vedl Tobiáš Kolník z 8. C