O školní jídelně
Rozhovor s panem Kubou, vedoucím školní jídelny
Více něž půl roku funguje na naší škole nová školní jídelna, která přinesla významnou změnu v jídelníčcích našich žáků a učitelů. Na otázky týkající se naší nové školní jídelny a stravování jsme se zeptali vedoucího školní jídelny pana Miloše Kuby.
Jaký máte vztah k Mnichovicím?
„K Mnichovicím mám vztah už od útlého věku. Chodil jsem zde do školy od první třídy, až do osmého ročníku. “
Jaké bylo Vaše poslední působiště předtím, než jste nastoupil do naší školní jídelny?
„Mé poslední působiště bylo v hotelové společnosti Sivek Hotels, která vlastní mnoho špičkových hotelů, převážně v Praze. “
V jakých dalších hotelech nebo restauracích jste pracoval?
„Působil jsem v řadě hotelů. Převážně v Praze. Prošel jsem praxí ve špičkových hotelech, např: Hotel Kampa, Hotel Jalta, hotel Ambassador Zlatá Husa atd. “
Jaký byl důvod začít pracovat v naší školní jídelně? Co Vás přesvědčilo?
„Jeden ze zásadních důvodů vařit pro školní jídelnu bylo zlepšení kvality a stravování ve školních jídelnách. Nelíbí se mi, jak se na většině škol stravuje. To mě přesvědčilo. “
V čem je zásadní rozdíl?
„Jídla vařím víceméně stejná. Velký rozdíl je hlavně v personálu. Pracuji s širokou věkovou vrstvou. Naše jídelna je jednou z mála, které zaměstnávají učně, kteří jsou na praxi. “
Kolik jídel denně připravíte?
„Denně připravíme přibližně 960 porcí jídla. “
Která jídla jsou u dětí převážně oblíbená?
„Oblíbená jsou klasická jídla. Často to bývá svíčková na smetaně, dukátové buchtičky, špagety a další jídla. “
Dozvěděli jsme se, která jídla jsou oblíbená. Mohl byste říct, která jídla jsou neoblíbená?
„Jedná se o jídla, kde se vyskytuje zelenina, ryby a houby nejsou obzvlášť oblíbené. “
Zůstávají Vám nějaké zbytky? Pokud ano, kam je dodáváte?
„Zbytky jsou minimální. Zůstane nám jenom jeden kyblík zbytků. “
Jak se tvoří denní plán?
„Předtím, než jdu do práce probíhá fasování surovin. Druhý krok je normování, požadovaná hmotnost dané suroviny. Poté se začíná vařit. “
Kdy začíná Váš pracovní den?
„Můj pracovní den začíná ráno v 5:30. “
Kde nakupujete suroviny?
„Suroviny nakupujeme od lokálních podnikatelů. “
Je možné objednat si jídlo i pro externí strávníky?
„Ano, objednávací systém je stejný jako pro žáky a učitele. “
Kolik kuchařů se podílí na vaření?
„Na vaření se podílí pět kuchařů. “
Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám hodně úspěchu ve Vaší práci.
Rozhovor vedl Tobiáš Kolník z 8. C